tiistai 23. helmikuuta 2016

Näistä syistä Suomen euroviisuedustajan 2016 tulisi olla Eini!


Niin kuin jotkut tietävät, olen ollut jo lapsesta asti euroviisuharrastaja. Joskus olin kuvitellut olevani euroviisufani, mutta ollessani Viisufanit ry:n puheenjohtaja 2005 ymmärsin, että olen ihan jotakin muuta. Siitä alkoi myös kuutisen vuotta kestänyt euroviisutoimittajaharrastukseni. Sinä aikana sain tutustua moniin artisteihin, organisaatioihin ja myös euroviisufaneihin. Vuonna 2007 sain kirjoittaa Serbian euroviisun Molitvan suomenkielisen version Rukoilen.

Olen ollut aina omakielisten viisujen kannattaja. Tässä mielessä Eini onkin ainoa jäljellä oleva kandidaatti, jota voin äänestää. Vaikka olisi kuinka mukava artisti tai jopa tärkeä ystävä esittäjänä, en voisi äänestää esimerkiksi kokonaan englanninkielistä kappaletta Suomen edustajaksi – mutta tuen kyllä heitäkin muuten. Kun kahtena viime vuotena maat ovat sulautuneet melkein yhdeksi massaksi edustaen maataan englanniksi, ovat kulttuuriset piirteet kadonneet miltei täysin. Eini olisi näin ollen myös etnoa.

Moni tässä vaiheessa ajattelee, ettei suomeksi voi pärjätä viisuissa. Ei voikaan, jos ei lähetetä suomenkielisiä viisuja. Toisaalta vähemmän puhutuilla kielillä on pärjätty viisuissa hyvin viime vuosinakin. Udmurtiksi lauletulla kappaleella on saatu 2. sija, Viro on saanut kaksi kertaa 6. sijan viroksi ja Unkari 10. sijan unkariksi. Kaikki nämä sijoitukset ovat tulleet viimeisen seitsemän vuoden aikana ja mainitut kielet ovat sukua suomen kielelle. Haluan myös huomioida Kuunkuiskaajien menestyksen viisuissa puhelinäänten osalta: niillä äänillä Suomi olisi ollut semifinaalissaan 6. sijalla.

Einin kappaletta pidetään diskoiskelmänä. Minusta tässä kappaleessa Draamaa on samaa henkeä kuin Suomen viisuissa 1985 Eläköön elämä ja 1987 Sata salamaa. Näistä kappaleista pidetään laajasti edelleenkin, joten tässä olisi hieno mahdollisuus lähettää suomenkielinen diskoiskelmä ensimmäisen kerran puhelinäänestyksen aikana. Draamaa on tarttuva kappale, joten se olisi siinäkin mielessä erinomainen valinta.

Einillä olisi myös valmis viisusetti moneen viisukonserttiin, joita pidetään pitkin kevättä eri maissa. Hän voisi esittää kappaleensa Draamaa lisäksi karsintakappaleensa vuodelta 1996 Aina sun luonas (joka oli muuten ykkössuosikkini vuoden 1996 karsinnassa), Ruotsin karsintojen käännöskappaleen Haloo hela Finland, israelilaiset käännösviisut Liian pian ilta päättyy ja Vie, vie, vie, tanskalainen käännösviisu Juuri sitä minä kaipaankin ja espanjalainen käännösviisu Kerro mulle. Promoaminen näilläkin avuilla auttaa menestymisessä.

Einin persoona sopisi myös viisulavalle. Häntä voisi kuvailla ryhdikkääksi, kypsäksi ja säteileväksi naiseksi. Hänellä esiintymiskokemus pitkän linjan artistina on eduksi. Harvemmin on näin pitkän linjan artistia nähty viisuareenalla.

Näin ollen Eini ja Draamaa tulisi kuulla Globenissa niin semifinaalissa kuin finaalissakin. Kaikki siis äänestämään Eini edustajaksemme!

t. Jukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti